sâmbătă, octombrie 01, 2005

Ce bine-mi pare ca ai luat tzeapa

Abia ai tras masina pe dreapta. Plina de bagaje si cu numar dintr-un judet aflat la 500 km distanta. Te dai jos si cauti cazare. Cand te intorci un om simplu, pe o bicicleta era in drum spre casa. A vazut ca nu esti de-al locului si s-a gandit sa intre in vorba cu tine. Vrea sa-ti ofere o plimbare cu barca pe canalele Dunarii, ca doar prost sa fii sa mergi in Delta si sa nu te plimbi putin cu o barca ca sa observi si tu vegetatia, pasarile si alte minunatii ale Deltei.

Dupa o discutie cu el aflii ca pretul oferit este imbatabil fata de media zonei. Zice el ca ne-a vazut studenti si cu bani putini. Promite sa vina mai pe seara sa discute toate detaliile pentru ziua de maine. Ce si cand si cum si unde. Tot ce cere in schimb sunt 20 lei avans, ca sa fie sigur ca suntem oameni parolisti.

Tot ce stii despre el este ca il cheama nea' Alexe, ca are o bicicleta si ca o sa vina diseara pe la tine. Tu ce ai face? I-ai da cei 20 lei?

Dupa patru ani in Bucuresti, fiecare bucatica din mine striga "TZEAPA!"... si totusi i-am dat banii. Si surpriza... in acea seara chiar a venit sa ne spuna ca dimineata la ora 8 e intalnirea ca sa plecam. Si din nou surpriza... la ora 8 era acolo. Ne astepta. Si a fost o plimbare pe cinste. Multzam, nea' Alexe.

Bucurestiul. Micul Paris. Distrugatorul sperantei si al increderii. Sa ai din nou incredere in bunele intentii ale oamenilor devine o adevarata provocare. Daca cineva vrea sa te ajute, automat te gandesti: "Oare ce vrea de la mine? Unde-i spielu'? Unde vrea sa profite de mine si sa-mi traga tzeapa?". Sunt chestii care iti intra in reflex. Nu mai ai control asupra lor. La fel cum nu mai stii cum ai condus pana acasa. Habar n-ai ca ai semnalizat stanga. Habar n-ai ca ai dat a treia exact cand treceai prin fata frizeriei. Habar n-ai ca omul acela de fapt vrea doar sa te ajute si ca are mult mai multe de castigat daca nu-ti trage teapa. Poate la anul o sa apelezi tot la el.

Vreau sa cred ca exita mai multi nea' Alexe in tara noastra. Vreau sa cred ca oamenii au inceput sa-si dea seama ca au mai multe de castigat daca nu dau tzepe ci se tin de treaba. Dar am revenit in Bucuresti. Trezirea!